LOADING...

Beter leren samenwerken

Beter leren samenwerken

Beter leren samenwerken begint bij elkaar leren kennen, weten wie wat kan, wie welke voorkeuren heeft qua communicatiestijl en manier van werken, respect voor elkaar opbouwen en precies weten wat je aan elkaar hebt. Hoe zorg je daarvoor? Zoek het om te beginnen eens buiten de werkvloer.

In 2023 maakten we een serious game in de vorm van een groots spel in de buitenruimte voor 100 medewerkers van één van de grotere bouwbedrijven van Nederland. Het spel, getiteld Maak de Verbinding, was bedoeld om werkvoorbereiders en timmerlieden weer beter met elkaar te laten samenwerken.

We ontwierpen een fantastische challenge waarbij de normale taken van deze medewerkers op een gekke manier in het spel verwerkt waren, en waarbij de werkvoorbereiders in de rol van de timmerlieden werden gezet en omgekeerd. Op deze manier leerden ze elkaars werk kennen én deden veel meer respect op voor wat de ander op dagelijkse basis voor elkaar krijgt. Uiteraard werkten ze in gemengde teams, waardoor de beide functiegroepen elkaar alleen al door het spel en door de hele dag samenwerken beter leerden kennen.

Het spel speelde zich af op de locatie van het Zendstation in IJsselstein. Een plek die vanuit haar historie gaat over communicatie, en waar in de bunker nog geweldige communicatie-instrumenten te vinden zijn. Die ter plekke allemaal onderdeel van ons spel werden natuurlijk

Het werd een hectische en dynamische dag, eindigend in het samen bouwen van een geweldig hoge zendmast om contact te maken met een monteur die -als onderdeel van het verhaal- ergens vast zat en gered moest worden.

Wat we zagen die dag? Heel veel uitwisseling, communicatie, nieuwe manieren van samenwerking, fun, respect voor elkaar en verbinding. Precies wat dit team ook op de werkvloer nodig heeft. In de afsluitende reflectie was dat dan ook het onderwerp: de succesfactoren en leermomenten in de communicatie en samenwerking in het spel en hoe die succesvol te vertalen en mee te nemen naar de dagelijkse werkvloer.

Zo leuk kan het zijn, leren in je organisatie. En waarom doen we dat niet vaker zo? Mensen leren door te ervaren, door echt samen te werken in plaats van door erover te lezen of ernaar te luisteren.

Wil jij hier ook meer van in jouw organisatie? Hoe doe je dat dan? Je kan altijd met ons sparren over communicatie en samenwerking en hoe je dat kan verbeteren.

Met ons communiceren of samenwerken?

  Of lees ons boek ‘Spelen Werkt’ waarin nieuwe manieren van leren wetenschappelijk worden onderbouwd én je praktische handreikingen krijgt om dat in jouw bedrijf in te zetten.

  Spelen Werkt. Mamagementboek van het jaar 2023

  Spellen over communicatie en samenwerking:

  ‘Een dikke vette aanrader.’ ‘Een superleuke manier o
  The Breakout The Breakout is een eventspel dat we in 2023 ontwikkelden
  Verbinding verbroken Een groot bouwbedrijf vroeg ons om een eventspel