LOADING...

Communicatie oefenen in een veilige omgeving

Communicatie oefenen in een veilige omgeving

Een van de onderdelen van goed communiceren is feedback geven. En dat is nog niet gemakkelijk. In de gewone werksetting wil je je collega’s niet afvallen, je bent bang ze te beledigen, bent juist te hard of zegt gewoon maar helemaal niks. En wanneer geef je feedback? Wat is het juiste moment? Wachten tot de training, of aan het eind van de vergadering nog een momentje proberen te vinden?

In de loop van de afgelopen 20 jaar hebben we bij Living Story een heleboel serious games gemaakt over communicatie en samenwerking, waarbij het geven van feedback een belangrijk onderdeel was. Want in een serious game of experience beleef je samen een mooie ervaring en creëer je een veilige omgeving om bijvoorbeeld feedback te geven.

Het is gemakkelijker om te zeggen ‘toen we zojuist samen dat onderdeel van ons ruimteschip aan het bouwen waren, voelde ik me niet altijd gehoord in hoe ik het wilde aanpakken’, dan om in de vergadering tegen diegene te roepen ‘zie je nou wel, je hebt altijd het hoogste woord en luistert nooit naar een ander’. Om maar even een voorbeeld te geven.

Als je samen in de objectieve omgeving van een nieuwe beleving een ervaring hebt, is de feedback die je iemand kan geven veel neutraler en gemakkelijker te omschrijven. En soms nog grappig ook. Want hoe vaak kan je het bouwen van een ruimteschip of het vinden van een verborgen schat evalueren met je team?

Uiteraard maak je daarna de slag naar de werkpraktijk. En kan je in diezelfde veilige omgeving die je in het spel hebt gecreëerd samen onderzoeken hoe de samenwerking beter kan, en hoe je dat in het werk kan toepassen. Het liefst met gebruikmaking van termen uit het spel, zodat je ook later in het werk kan zeggen: hé daar, probeer je weer captain Kirk te zijn? En dat die ander dan direct begrijpt: o ja, captain Kirk probeerde veel teveel zelf de boel te regelen, ik moet de anderen ook betrekken! En zo kan je je feedback ook nog met een vleugje humor inkleden in het vervolg.

Wil jij meer van dit soort voorbeelden om communicatie en samenwerking te oefenen in een veilige omgeving? Je kan altijd met ons sparren over hoe je dit zelf kan inzetten voor jouw organisatie.

Met ons communiceren of samenwerken?

  Of lees ons boek ‘Spelen Werkt’ waarin nieuwe manieren van leren wetenschappelijk worden onderbouwd én je praktische handreikingen krijgt om dat in jouw bedrijf in te zetten.

  Spelen Werkt. Mamagementboek van het jaar 2023

  Spellen over communicatie en samenwerking:

  ‘Een dikke vette aanrader.’ ‘Een superleuke manier o
  The Breakout The Breakout is een eventspel dat we in 2023 ontwikkelden
  Verbinding verbroken Een groot bouwbedrijf vroeg ons om een eventspel