Motivatie gebruiken om ziekteverzuim terug te dringen
Motivatie gebruiken om ziekteverzuim terug te dringen
Investeren in medewerkersmotivatie is een bijzonder goede strategie om ziekteverzuim te verminderen:
Onderzoek toont consistent aan dat medewerkers die een hoge mate van werkplezier ervaren en intrinsiek gemotiveerd zijn, minder vatbaar zijn voor stress gerelateerde aandoeningen en zich gezonder voelen.
Een positieve werkomgeving, waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en plezier hebben in hun werk, bevordert allereerst de mentale gezondheid. Creëer in jouw bedrijf een werkomgeving waarin verbinding met anderen, samenwerking en omkijken naar elkaar centraal staan, dan voelen medewerkers zich veilig, helpen elkaar, vangen zaken voor elkaar op en dragen zodoende bij aan eenieders mentale welbevinden. En dat is helemaal niet zweverig of soft. Want hiermee worden je medewerkers weerbaarder, belastbaarder, meer stressbestendig. En halen zodoende betere resultaten!
Wetenschappelijke studies benadrukken ook het fysieke verband tussen werkplezier en gezondheid: als je je gemotiveerd en betrokken voelt, heeft dat een positieve impact op een gezond immuunsysteem, stressvermindering en alle systemen in je lijf (zoals hart en vaten, je spijsverteringsstelsel, ademhaling en stress-systeem). Een directe invloed dus op het terugdringen van ziekteverzuim: gezondere medewerkers die meer kunnen hebben, wie wil dat nou niet?
Een cultuur die werkplezier en motivatie bevordert, is dus niet alleen een investering in de tevredenheid van medewerkers, maar ook in een gezondere, meer veerkrachtige organisatie met aanzienlijk verminderd ziekteverzuim.
Hoe doe je dat?
Werk aan motivatie en werkplezier in je team, daag medewerkers positief uit en creëer in jouw organisatie een leercultuur waarin motivatie en gezondheid centraal staan.