LOADING...

Monte dos três Moinhos

Games for Heritage & Tourism, Management Games, Serious Games

Welkom op Monte dos Três Moinhos. Een landgoed in Alentejo – een centraal gebied in het zuiden van Portugal.

Tot 20 jaar geleden was dit een een welvarend landbouwgebied, waar graan, druiven en olijven werden verbouwd. Tegenwoordig zijn de velden droog, de mensen grijs en het gebied arm.

De Nederlandse eigenaren van het landgoed willen helpen door kennis en expertise naar de regio te halen. Zo zijn er samenwerkingen met lokale en Nederlandse Universiteiten, en komen er regelmatig studenten en andere groepen naar het landgoed.

Om hen – en andere bezoekende groepen – in een korte tijd en op een leuke manier kennis te laten maken met zowel het landgoed zelf, als met de problematiek – lieten ze door Living Story een serious game maken.

Monte dos Três Moinhos (Heuvel met de drie molens, genoemd naar de oude graanmolens die er nog steeds staan – ontdaan van hun wieken) is een combinatie van een outdoorgame en een bordspel. Het is een coöperatief spel; je werkt als team van 4 tot 8 personen samen.

 

Doel van het spel is om het land weer te laten bloeien en er een welvarende streek van te maken. Hiervoor moet je nieuwe olijven, druiven en graan te planten in vruchtbare bodem. Daarvoor heb je die gewassen wel nodig, net al werkers en stukken waterleiding om dat land te irrigeren.

Al deze ingrediënten kun je vinden op het landgoed Monte dos Três Moinhos. Met een GPS-apparaat en een smartphone loopt een deel van de de groep (het zoekteam) rond op zoek naar codes, die ze via de chat (een slimme chatbot) invoeren, waardoor ze meteen zien hoeveel werkers, gewassen of stukken waterpijp te verdiend hebben. Tegelijkertijd leer je iets over het landgoed zeld.

Het andere deel van het team werkt op en centrale locatie aan de kaart. Hierop kunnen ze stukken land ontginnen, gewassen planten, waterleidingen aanleggen, werkers plaatsen, campo’s maken én de drie molen verbinden met de cisterna (de lokale waterbron). Ze hebben een uur de tijd, en hun resultaat is afhankelijk van slimme keuzes, samenwerking met het zoekteam, en het strategisch plaatsen van kaarten. Op het veld, in de schuur, of – als ze niet meer bruikbaar zijn – op de composthoop.

Great work by the creative heroes of Living Story! They created a fantastic serious game fur us, on Mont dos Três Mohinos! The goals is to create awareness on cultivating dry lands in the Alentejo. #seriousgaming #sustainablefarming #alentejo

– Hans Loders. Owner Qxote | Monte dos Três Moinhos