LOADING...

Hoe ontdek je talent in jouw organisatie?

Hoe ontdek je talent in jouw organisatie?

In 2020 ontwikkelden we een fysieke serious game op de SS Rotterdam: een voormalig cruiseschip dat in de haven van Rotterdam ligt en nu als conferentielocatie gebruikt wordt. Het bedrijf waarmee we deze game speelden, was een grote speler in de telecom. Het doel van het spel: meer leren over de logistieke keten.

In een zeer dynamische én hilarische middag probeerden alle logistiek medewerkers van dit bedrijf gezamenlijk de verloren bagage van verschillende cruiseschip-reizigers op de juiste plek te krijgen. Ze mochten daarvoor alleen op bepaalde punten op het schip communiceren, en mochten hun eigen zone niet verlaten. Aan het einde van de middag, toen bíjna alle verloren koffers en tassen weer op de juiste plek waren teruggekeerd, volgde een reflectie op het spel en de logistieke processen waarmee men in het spel -zonder het te merken- geoefend had.

Het interessante was dat de leidinggevenden van de deelnemers niet alleen zagen wie er welk inzicht had in de stappen van de logistieke keten -het primaire leerdoel van de serious game- , maar ook zagen:

 • Wie van de deelnemers talent had voor organiseren

 • Wie heel goed was in effectieve communicatie

 • Wie leiderschap toonde

 • Wie initiatief nam

 • Wie talent had voor out-of-the-box denken

Ook hier werd in de reflectie aandacht aan besteed, zodat managers en leidinggevenden daar naderhand in hun teams op konden handelen. Want het inzicht in de logistieke keten is natuurlijk ontzettend belangrijk op deze werkplek, maar als je daarnaast in je team de juiste persoon de leiding kan geven, degene met het meeste organisatietalent in zijn of haar rol kan zetten, de talentvolle communicator de juiste rol kan geven, wordt het team vele malen effectiever én vinden je medewerkers hun werk een stuk leuker.

Dus wil je het talent van je medewerkers leren kennen? Doe dan eens iets geks met elkaar. Zet je teams in een andere setting, ga op avontuur, leer elkaar op een andere manier kennen. Doe dat wel in een goed ontworpen omgeving, zodat je van tevoren precies weet welk gedrag je kunt observeren en welke talenten je bij je medewerkers kunt ontdekken. Meer voorbeelden van dit soort goed ontworpen serious games vind je in ons portfolio.

Wil je ook zo’n game?

Je kan altijd met ons sparren over talent in jouw team of organisatie.

Of lees ons boek ‘Spelen Werkt’,waarin nieuwe manieren van leren wetenschappelijk worden onderbouwd én je praktische handreikingen krijgt om dat in jouw bedrijf in te zetten.

Meer weten over het binden en behouden van talent?

  Spellen over talent en ontwikkeling:

  ‘Een dikke vette aanrader.’ ‘Een superleuke manier o
  The Breakout The Breakout is een eventspel dat we in 2023 ontwikkelden
  Verbinding verbroken Een groot bouwbedrijf vroeg ons om een eventspel