LOADING...

Up The Game Online: Van jailbreak naar zoomfeest

Toeval bestaat niet.

 

Up The Game-producent Norbert Faber en ik ontmoetten elkaar toevallig tijdens het ontsnappen uit de gevangenis van Doetinchem. Tijdens het gesprek over onze tijd “in de bak” wilde hij weten of ik wel eens op de internationale Escaperoom en Real Life Gaming-conferentie ben geweest. Ik moest hem helaas teleurstellen. Hij vond dat ik het dan maar eens moest presenteren, want “dat is leuk”. Zo werd ik van nieuweling ineens gepromoveerd tot host van een van de podia. Geen betere manier om het festival te leren kennen.

Up The Game vindt normaal gesproken plaats in de Koepelgevangenis van Breda. Wegens overduidelijke belemmeringen was dat dit jaar niet het geval. Norbert en consorten hebben het toch binnen een maand geflikt om de complete conferentie online uit te voeren. Een betere gebruikshandleiding voor het programma Zoom bestaat haast niet.

Na een uitgebreide testmiddag voor nieuwe Zoomgebruikers en een korte kennismaking, was het tijd voor Up The Game Online. Ik zal je de content besparen (je had erbij moeten zijn) maar wil toch een paar dingen meegeven. Want dat is leuk voor volgende keer.

 

  1. Ga voor de win-win.

Een van de dingen die meerdere keren zijn teruggekomen is dat mensen van allerlei achtergronden het eens zijn: vriendschappelijke concurrentie is goed, maar kijk ook naar manieren om elkaar en elkaars product te versterken. In het voorbeeld van escaperooms: Men kan jouw spel maar één keer spelen. Kijk eens of er anderen zijn met een tof spel binnen hetzelfde thema waar je eens mee kan afspreken. Misschien kan je op die manier niet alleen je omzet vergroten, maar versterkt het de gemeenschap ook.

 

  1. Over de gemeenschap gesproken…

Ik kwam de lobby van het online festival binnen, en ik merkte het meteen. Ik ken hélemaal niemand. Grote namen, kleine namen, het maakt eigenlijk niet uit. Je bent welkom. Iedereen in de ER/RLG gemeenschap staat open voor nieuwe mensen. Misschien kennen ze je nog niet, maar dat verandert ook maar op één manier. En dat schept niet alleen waarde voor jouw bedrijf, maar ook voor jou als persoon.

 

  1. Neem je werk serieus, maar jezelf niet zo.

Of het nou International Phill Day (iedereen draagt een pet en verandert z’n naam naar Phill) of een Norbert Faber-Lookalike wedstrijd is, mensen die van spelen houden, houden meestal ook wel van een geintje. Tussen de verhitte discussies en waardevolle sprekers door is het ook van belang dat je even ontspant. Het festival is laagdrempelig, ook al ligt de lat hoog. Zo zorg je niet alleen voor een kwaliteitsevenement, maar maak je van je bezoekers ook ambassadeurs. Dit werkt eigenlijk voor alles, of het nu een terugkerend evenement is, of jouw supergave spel.

  1. Blijf even hangen.

Hoe hoog de kwaliteit van de sprekers ook is, een van de meest waardevolle dingen is het gesprek in de lobby achteraf. Het programma zelf was rond zevenen afgerond, maar een aantal van ons gingen steevast door tot een uur of tien. Het netwerkaspect van conferenties als deze werken prima vanuit het comfort van je eigen huiskamer. Het is dan ook een goede manier om niet alleen beter inzicht te krijgen in de internationale trends, de gesprekken kunnen overal over gaan. Een aantal onderwerpen waren een escaperoom kwaliteits-commissie, of je mensen moet doorsturen naar andere kamers en welke bordspellen we nou écht zouden moeten spelen. Het voelt misschien een beetje als een avondje met je vrienden in de kroeg, je raakt nooit helemaal uitgepraat.

 

  1. Het is nooit ‘af’.

Er gaan altijd dingen zijn die anders kunnen. Opnames die niet helemaal lekker converteren, 200 man handmatig in je eentje moeten doorverwijzen, hosts die zich af en toe verspreken. Het zijn kleine dingen die even vervelend zijn, maar verbleken in het licht van het grote geheel. Het is ongelofelijk knap dat er in zo’n korte tijd een evenement als dit is neergezet. Zeker als je bedenkt dat het met een kleiner team is gedaan dan je zou verwachten. Net als in spelontwerp kan het altijd nóg toffer, beter of strakker. Maar vergeet niet om het succes van de dag zelf te vieren.

 

 

Bonusmateriaal: De winnaar van de Norbert-lookalike wedstrijd: Tony Teunisse.


Date: mei 25, 2020
AUTHOR: René Dijk
nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *